Danska populister ger sig in i den svenska valrörelsen

Saxat från DN:

Danmarks två regeringspartier, borgerliga Venstre (V) och De Konservative (K), anser att yttrandefriheten är i fara i Sverige sedan Sverigedemokraterna vägrades att visa sin valfilm i TV 4.

Låt mig inledningsvis klargöra två saker. För det första att jag inte tänker klaga på Dansk Folkeparti i detta inlägg. Det har jag redan gjort. För det andra att det inte är danska regeringsrepresentanter som nu ger sig ut och kampanjar åt Sverigedemokraterna. Det är representanter för regeringspartierna som går ut och gör det, men det är förstås är illa nog.

Det bör under alla omständigheter poängteras och understrykas att:

Udenrigsminister Lene Espersen (K) ønsker ikke at blande sig i den svenske valgkamp […]

… men den integrationspolitiske talesmannen från samma parti, Naser Khader, har inga såna betänkligheter.

Naser Khader, kalder Sverige for »et uland, når det gælder ytringsfrihed.«

»Der er nogen, som skal fortælle svenskerne, at der er tale om censur. Det hører ikke hjemme i et skandinavisk land i 2010,« siger Naser Khader.

Naser Khader är en populistisk nolla som borde veta bättre än att fälla uttalanden som dessa. Det är alltför vanligt, i bägge länderna, att dra förenklade jämförelser mellan Dansk Folkeparti och Sverigedemokraterna. Visst, de är nationalistiska bägge två, vilket om inte annat hörs på namnet – men deras respektive ursprung är helt olika.

Medan DF absurt nog har sitt ursprung i halvanarkistiska Mogens Glistrups Fremskridtspartiet, har Sverigedemokraterna en betydligt brunare upprinnelse i uniformerad nazism.

Att SD sannolikt producerat filmen i vetskapen om att dess provokativa innehåll sannolikt skulle bannlysas från airtime, och således än en gång skänka dem den eftertraktade outsiderrollen hindrar honom heller inte från att på detta vis hjälpa Sverigedemokraterna med detta. Det vore klädsamt om Naser Khader satte sig in i svensk politik istället för att fälla kategoriska uttalanden för att försöka scora billiga poäng på hemmaplan.

Även Venstres utrikespolitiske talesman Michael Aastrup Jensen uttalar sig:

»Det vil være på sin plads at sende observatører til det svenske valg. Jeg vil tage en diskussion med Europarådets medlemslande, om vi skal sætte Sverige under en eller anden form for overvågning, så vi sikrer demokratiet i fremtiden,« siger han.

Framförallt tror jag att han syftar på kontroversen med de svenska valsedlarna (se mitt ovan länkade inlägg). Återigen: Detta har varit uppe till diskussion tidigare. Det var populism då och det är populism nu.

Jag för min del skriver gärna under på att det hade varit bra om en gemensam lista sammanställdes för alla partier som ställer upp i valet – förslagsvis av valmyndigheten. Det fungerar bra i andra länder och skulle gynna små partier som har svårt att uppbåda mankraften (eller pengarna) för att få ut alla valsedlar själva.

Samtidigt styrs valrörelser i olika länder av traditioner och förändringar ska komma genom diskussion, inte genom populistiska påtryckningar från andra sidan sundet.

Det anstår inte så framträdande representanter för de danska regeringspartierna att bete sig på detta sätt. De är mer intresserade av sin hemmamarknad än om den svenska demokratin. Jag hade förväntat mig detta av Pia Kjærsgaard, som mycket riktigt också uttalat sig kritisk.

Men inte av regeringspartierna, så kom in i matchen!

Danmarks två regeringspartier, borgerliga Venstre (V) och De Konservative (K), anser att yttrandefriheten är i fara i Sverige sedan Sverigedemokraterna vägrades att visa sin valfilm i TV 4.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar till Danska populister ger sig in i den svenska valrörelsen

  1. Pingback: Världens mest förträffliga land | OLSVENNE

  2. Pingback: Opinionsbildning över landsgränserna! | OLSVENNE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *