And the tokigheter just keep coming

Som en liten uppföljning av vad jag skrev häromdagen, vill jag kommentera följande passage i Veckans Affärer:

”I grunden har de fristående a-kassorna fungerat väldigt bra och systemet får gärna fortsätta vara så. Det viktiga är att flertalet omfattas av a-kassan, inte vem som är huvudman för den”, säger [arbetsmarknadsminister Hillevi Engström].

A-kassornas koppling till facket tänker jag inte kommentera i detta inlägg utöver att konstatera att det finns olika sätt att samordna arbetslöshetsförsäkringen, alla med för- och nackdelar. Men vad gäller uttalandet om att det viktiga skulle vara att så många som möjligt ska vara anslutna, vänder jag mig mot detta. Det grundar sig på en missuppfattning. Trygghet är bra, men det kan se ut på olika sätt. A-kassa är bara en form. Eget sparande eller andra former för trygghet som bygger på att den enskilde själv väljer sin trygghet bör främjas.

En annan anmärkningsvärd passage är denna:

När ekonomin så tillåter vill hon även se att ersättningsnivåerna i a-kassan höjs, hon kan dock inte säga något om hur denna justering ska ske.

Så arbetsmarknadsministern är alltså beredd att göra det mindre lönsamt att gå från arbetslöshet till arbete? Jag kan förvisso ha invändningar emot supply-side economics också, och menar att den danska flexicurity-modellen med hög arbetslöshetsersättning men svagare anställningsskydd har sina poänger i jämförelse med den svenska regeringens linje med lägre ersättning och rigid arbetsmarknadslagstiftning – men det förvånar mig att arbetsmarknadsministern på detta sätt tycks implicera en eventuell tillbakagång till hur det var tidigare.

Men det är det väl bara jag som reagerat på… Eller har jag missat något? Återigen, liksom den tidigare intervjun i DI, får vi bara ana sossetendenserna bakom luddiga formuleringar – men det är desto mer anledning att kräva svar!

Det här inlägget postades i a-kassa, arbetslöshet, arbetsmarknad. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *