Den svenska politiska journalistiken är en sorglig ursäkt för ett skämt

Moderaternas nytillträdda partisekreterare Sofia Arkelsten anklagas för att ha åkt på en ”mutresa”. Jag tänker inte gå in på fallet i fråga här, men konstaterar att journalister gillar att rapportera om sån’t. Varför – om vi pausar ett ögonblick för att ska dissekera fenomenet – anser vi det generellt vara problematiskt med bjudresor av denna sort?

Jo, naturligtvis för att mutor av olika slag kan förmå politiker att fatta beslut som i slutänden inte ligger i väljarnas intresse, utan i ett särintresses – i brist på bättre ord – intresse.

Mutor är av ondo, eftersom de kan få effekten att politikers beslut tar hänsyn till särskilda intressen snarare än väljarnas intressen.

Det vore mig fjärran att antyda att journalister bryr sig mer om politikerns inkomster och fritidsintressen, än vad de gör när de är på jobbet – men man kan man hursomhelst rätteligen fråga sig, varför de som ondgör sig över risker för åsidosättande av väljarnas intressen, inte i samma upprörda ton rapporterar när sådant åsidosättande faktiskt sker.

Det här inlägget postades i Datalagringsdirektivet, Svensk politisk journalistik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *