Vi står op for den danske ytringsfrihed… men kun for at udmyge muslimer

Ja, så skulle man ju kunna sammanfatta Pia Kjærsgaards syn på yttrandefrihet; den är i allra högsta grad villkorlig.

Man får många gliringar från de danska kollegorna nuförtiden; är det inte svart humor angående de många invandrarrelaterade skjutningarna i Malmö, är det kritik av den svenska behandlingen av Sverigedemokraterna i allmänhet – eller TV4:s censur av dem i synnerhet.

Men allt är inte frid och fröjd hemma i The State of Denmark heller. Pia, som förmodligen känner att det gått lite väl lång tid sedan hon fick göra ett utspel mot muslimer i danska medier, går nu ut med förslaget om att förbjuda parabolantenner i invandrartäta bostadsområden såsom Vollsmose i Odense. Detta med anledning av, som Pia uttrycker det, att kanaler som Al Jazeera og al Arabiya ”indoktrinerar till hat”.

»Skal det f.eks være tilladt, at Vollsmose er plastret til med parabol-antenner, som peger mod den mellemøstlige verden? Jeg ved godt, det er meget forbud, men det er nødvendigt. Fjern parabolerne«, siger Pia Kjærsgaard.

Jaha, ja. Partiet, som säger sig stå upp för yttrandefriheten i Danmark, visar sig alltså till sist bara förespråka en mycket selektiv form av yttrandefrihet; friheten att hetsa mot muslimer (som jag rent principiellt förvisso stödjer även om ”hetsande” inte är något jag uppmuntrar). Men det slutar inte där. Om det inte går att förbjuda parabolantennerna – vilket det såklart inte gör – så tycker Pia att man istället ska förbjuda kanalerna.

Dansk Folkeparti glemmer den ytringsfrihed, som partiets ellers ofte fremhæver som en vigtig dansk værdi, når formand Pia Kjærsgaard foreslår et forbud mod parabolantenner i eksempelvis Vollsmose.

Det vurderer chefjurist i den liberale tænketank Cepos, Jacob Mchangama.

Det Pia ägnar sig åt är skrämselpropaganda och populism i dess yttersta form. De hon appelerar till har nog knappast sett på de nämnda TV-kanalerna, som i det stora hela är seriösa och professionella produktionsbolag.

»I hele den arabiske verden bliver vi ofte beskyldt for at være provestlige. At få kritik fra begge sider får os til at tænke, at vi må gøre noget rigtigt«, siger [lederen af Al Aravbiya].

Ja, att påstå att de skulle driva någon slags islamistisk indoktrineringskampanj mot sina tittare är något som förmodligen bara Jeppe från Sydjylland kan instämma i utan ifrågasättande. Men så är det ju också honom som Pia siktar på. Så som hon alltid gjort, och det har än så länge alltid belönat sig – aldrig straffat sig. Och däri ligger den stora svagheten i det danska debattklimatet.

Det ska sägas, och det glädjer mig, att det i alla fall finns några DF:are som tagit ovanstående principer på allvar, och reagerar på utspelet med att lämna partiet.

Dansk Folkeparti er blevet for ekstremt, for fremmedhadsk og for udemokratisk.

Det mener Henrik Soloy, som derfor nu har meldt sig ud af partiet i protest efter ni år som byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Albertslund.

Afgørende for hans beslutning er Pia Kjærsgaards forslag om at forbyde først paraboler og senere arabiske nyhedskanaler, som har været heftigt debatteret de seneste dage.

»Jeg vil ikke bestemme, hvad min nabo skal modtage af nyheder. Jeg tror, min nabo er så intelligent, at han godt kan sortere skidt fra kanel«, siger Henrik Soloy og fortsætter:

»Jeg kan ikke se mig selv i et samfund, hvor magthavere bestemmer, hvad jeg ser af nyheder«.

Starkt! Pia har varit en realitet så länge i dansk politik att det känns som att man tar hennes position för given, och kanske gör hon det själv också. Har hon fått hybris, månne? Någonstans måste det gå att bryta det dödläge som den danska debatten hamnat i. Handlingar som dessa och intern kritik borde förhoppningsvis kunna danska folket att ställa sig själva frågan om det maniska tonläge som plågat Danmark i ett decennium, och kulminerade med Muhammedteckningarna, kanske kan övergå i en mer sansad och konstruktiv debatt. Och det skulle behövas. Fundamentalistisk islamism skall debatteras, fördömas och bekämpas – men det gör man inte genom att, såsom Pia Kjærsgaard gör, utmåla alla muslimer som potentiella extremister.

Till och med Naser Khader tar sig i kragen och väljer för en gångs skull inte den populistiska diskursen -redan det ett trendbrott, banne mig!

Jeg troede, at det var en aprilsnar, siger de konservatives ordfører, Naser Khader.

Kanske har Pia trampat i klaveret på riktigt den här gången. Jag gör ingen hemlighet av att jag verkligen hoppas att detta är början till slutet för Danmarks mäktigaste kvinna.

Yttrandefrihet är mer än bara religionskritik

Det här inlägget postades i Danmark, Dansk Folkeparti, Malmö, Naser Khader, Pia Kjærsgaard, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Vi står op for den danske ytringsfrihed… men kun for at udmyge muslimer

  1. Pingback: Det är svårt att vara ödmjuk, när man har rätt | OLSVENNE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *