Studentjobb enligt dansk modell – något för Sverige att inspireras av!

Vill bara tipsa om kloke kollegan i Malmöcentern, Niels Paarup-Petersen och hans rapport i Svensk Linje om det danska systemet för studentjobb. Jag har tidigare tagit upp problematiken med svensk ungdomsarbetslöshet, och även diskuterat skillnaden mellan länderna. Artikeln går på djupet med detta fenomen, och ger lite mer kött på benen för varför detta fungerar så mycket bättre i Danmark än det gör i Sverige.

Jag upprörs över den svaga kopplingen mellan den akademiska världen och det riktiga arbetslivet i Sverige. Det danska systemet är mer sunt och naturligt – där behandlas inte högskoletiden som en isolerad drömvärld utan som en förberedelse för arbetslivet.

Niels skriver:

Att de danska ungdomarna i betydligt högre utsträckning än de svenska har jobb förklaras ofta med den danska arbetsmarknadsmodellen. […] Men den flexibla arbetsmarknaden är inte hela bilden. En viktig orsak till att danska studenter lättare får jobb efter avslutade studier är det så kallade studentmedarbetarsystemet där studenter jobbar inom deras egna utbildningsområden samtidigt som de får lön. Det vill säga ett studierelevant jobb som den studerande får pengar för att utföra – men som inte har någon formell koppling till studierna eller studiesätet.

Läs hela!

Uppdatering: Även Östgöta-corren skriver.

Det här inlägget postades i arbetslöshet, Danmark. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *