Konservativa partiledaren avgår – Danmark går ovisst val till mötes

Danmarks utrikesminister Lene Espersen avgick igår som partiledare för konservative folkeparti, efter en längre tids missnöje med hennes förvaltande av båda dessa roller – ett missnöje som också tagit sig uttryck i opinionsmätningarna: Espersen avgår till de sämsta siffrorna på över tre decennier.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen från Venstre, måste utskriva val i år, senast i november. Efter Espersens avgång, som  lämpat hans regeringspartner stympad, är det av taktiska skäl troligt att det blir senare, snarare än förr. Det är rimligt att föreställa sig att han försöker ge lillebror Konservative en chans att återhämta sig.

Ny partiledare blir Lars Barfoed, nuvarande justitieminister. Om han kan återerövra väljarnas förtroende återstår att se.

Personligen tror jag att Konservative Folkeparti sannolikt till slut står inför att få färre mandat än båda de potentiella stöttepartierna Dansk Folkeparti och Liberal Alliance (det senare hade ingen trott för inte alls länge sedan). Opinionsmättningarna de senaste månaderna har ömsom visat blå majoritet, ömsom röd. Oavsett vem som vinner, lär vi se ett kraftigt ommålat danskt politiskt landskap.

Jag lär få anledning att återkomma i frågan.

Det här inlägget postades i Danmark, Konservative Folkeparti. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *